Poskie restauracje

Home Forums O wszystkim Poskie restauracje

This topic contains 1 reply, has 2 voices, and was last updated by  Angelo 3 months, 1 week ago.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #2839

    Seba
    Participant

    Moi drodzy polacy mam pytanie a wlasciwie pare pytan ktore cisna mi sie na usta juz od paru lat w Bristolu –
    1) dlaczego nie mamy porzadnej polskiej restauracji – hiszpanie maja Bravas tapas – super restauracja, Indyjskie curry houses, Hinskie takeawaye, Wloskie itd a my tylko „Salt & Pepper” gdzie prawie wszystko „wyszlo” no i, bez, obrazy przypomina to troche bar mleczny
    2) dlaczego wszystkie polskie restauracje otwarte w przeciagu ostanich 10 lat w bristolu zniknely prawie tak szybko ja sie pojawily?
    Bardzo jestem ciekawy waszych opinii

    #2840

    Angelo
    Keymaster

    Myśle, że na to składa się wiele czynników. Po pierwsze Polacy nie wychowali się w kulturze jedzenia na mieście i u nas wyjście do restauracji nadal traktowane jest jak święto. Druga sprawa to nie czarujmy się ale wg angielskich statystyk 99% naszych rodaków pracuje w prostych pracach fizycznych i nie zbliża się nawet zarobkami do średniej krajowej, która obecnie w Bristolu wynosi nieco ponad 30k rocznie. Więc wydanie kilkudziesięcu funtów za pełny obiad dla powiedzmy rodziny 2+1 czy 2+2 jest jednak jakimś wydatkiem. Kolejna sprawa to jakość oferowanych rzeczy. Nie wiem dlaczego ale każda polska restauracja tak na prawde nie ma nic do zaoferowania poza kromkami ze smalcem, ogórkami kiszonymi, żurkiem, pierogami czy schabowym jak za PRLu. Ja rozumiem przywiązanie do tradycji ale dlaczego nikt nie oferuje współczesnej polskiej kuchni i tego co można zjeść w restauracjach w Polsce, restauracjach a nie przydrożnych barach ze schabowym. Nie bez znaczenia też jest mentalność naszych januszy biznesu, którzy na byle czym chcieliby od razu zarobić miliony. Nie rozumiem dlaczego miałbym płacić 30% więcej za raczej średnie jedzenie niż w innych lokalach oferujących kuchnie narodowe. Mam też wrażenie, że nasi restauratorzy kompletnie nie adresują swojej oferty do miejscowych ale wyłącznie do Polaków stąd takie, a nie inne menu czy często „polska jakość” obsługi. Mimo wszystko nie każdy ma ochotę być traktowany jak intruz od wejścia skoro za ścianą obok oferuje się mu przynajmniej uśmiech na dzień dobry.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.